måndag 21 maj 2012

Americas Cup live




Under helgen var familjen i Venedig och såg Ameriacas Cup seglingarna på riktigt. En häftig upplevelse i en fantastisk miljö och strålande väder. Svårseglat i växlande vindar och strömt vatten. Första racet på Lördagen vanns stort av Prada Swordfish. I andra racet var Swordfish sist. Artemis kom femma i båda seglingarna och gick till final i matchracingen. Stämningen hos åskådarmassorna var hög och besättningarna fick stående ovationer när de passerade med lovartsskroven högt i luften efter avslutat race. Så nära var de ibland att åskdarna kunde göra high-five med besättningen. Mycket uppskattat. 
Andra dagen inleddes med matchracingfinalen. Artemis mot Prada Piranha. Artemis tog starten och behöll ledningen in i mål. Lovande eftersom man vann matchracingen även i Neapel. Sista seglingen var fleetracefinalen som bjöd på mycket dramatik. T.ex när fem båtar kom in för rundning samtidigt till samma märke, eller den spännande fighten mellan Artemis och Emirates om tredje och fjärde plats, där ledningen växlade flera gånger. Till slut tog Artemis tredjeplatsen. Starkt gjort eftersom de var klart sist vid första rundningen efter tjuvstart. 
Arrangemanget är gigantiskt. Överallt i Venedig fanns skyltar och stora banderoller på broarna med häftiga seglingsbilder. Tiotusentals hurrande och klappande åskådare längs kajerna, tusentals åskådarbåtar längs banan och surrande helikoptrar i luften. Båtarna ibland så nära att man nästan kan ta på dem. Det går inte helt att beskriva. Det måste upplevas. Seglingspropaganda på hög nivå och segling när den är som allra bäst.
Bengt 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar